12 oktober 2015

In veel appartementengebouwen gelden regels. Geschreven en soms ook ongeschreven huisregels om bewoners bewust te maken en zo overlastzaken en irritaties te voorkomen. Dat huisregels niet saai en belerend hoeven te zijn, zien we op de Johannes Buijslaan/ Tellegenstraat in Strijp.

 

Huisregels in een nieuw jasje

​​​​ Rechts op de foto: Christian

​​Woonbedrijf verhuurt in het gebouw aan de Johannes Buijslaan/Tellegenstraat 131 appartementen en 5 woningen. Christian van Houtum woont er al bijna 12 jaar. “Het is prettig wonen hier, omdat iedereen zich netjes aan de regels houdt”, zegt Christian. “Alleen waren die huisregels nogal saai en belerend. Medebewoners voelden zich aangesproken als kleine kinderen. Dat moest dus anders.”

 

Woonbedrijf stelde voor om samen met een bewonersgroep in overleg te gaan om de huisregels in een nieuw jasje te steken. De oplossing? De donkergrijze muren van de bergingshallen een kleurtje geven en te voorzien van afbeeldingen die positief stimulerende huisregels uitdrukken. Twee vliegen in één klap dus!

 

Mogelijk gemaakt door het Buurtcultuurfonds

Al snel leverden enkele bewoners voorstellen aan bij Woonbedrijf. Het bleek mogelijk om gebruik te maken van het Buurtcultuurfonds, waardoor er een professionele ontwerpstudio ingeschakeld kon worden om te helpen de ideeën vorm te geven.

 

Tijdens brainstormsessies kozen de bewoners zelf voor zes thema’s voor de huisregels: gezelligheid, veiligheid, schoon, licht, respect, aandacht voor elkaar en elkaar begroeten (in meerdere talen!). Deze zomer brachten de vormgevers van Studio van der Zandt en de bewoners de huisregels als bijzondere muurschilderingen aan in het gebouw.

 

 

Niet streng, wel duidelijk

De bergingshallen zijn nu een stuk kleurrijker en de huisregels veel vriendelijker. Christian: “We vinden het in dit gebouw belangrijk om goed voor elkaar te zorgen en contact te houden. Op een van de muurschilderingen nodigen we iedereen uit om hier zelf invulling aan te geven. Dat is iets heel anders dan een strenge huisregel opstellen. En het maakt het samen leven een stuk plezieriger!”

 

comments powered by Disqus