Op het terrein van de TU/e stonden 186 Spaceboxen als tijdelijke woningen voor internationale studenten. Die wilde Vestide, de studentenhuisvester van Woonbedrijf, vervangen door een nieuwe woonflat. Maar eerst vroegen we de studenten naar hun wensen en behoeften. Wat bleek: vooral ontmoeting is belangrijk. Daar zijn we samen met studenten mee aan de slag gegaan.

 

 

 

Hoe willen internationale studenten wonen?

Speciaal voor internationale studenten die tijdelijk naar Eindhoven komen, heeft Vestide gemeubileerde kamers, studio's en appartementen. Ook op de TU/e-campus. Hier stonden tijdelijke Spaceboxen, die we wilden vervangen door een nieuwe studentenflat. Dat werd Aurora, met 303 woonruimtes. Maar nog voordat de bouw begon, vroegen we de studenten naar hun wensen en behoeften.

 

Vaak zijn deze studenten jong en komen zij alleen naar Eindhoven. Ze lijken soms weinig aansluiting te zoeken of te vinden. Ontmoeting bleek dus ook een belangrijke wens van de studenten. Daar hebben we naar geluisterd. Samen met de bewoners hebben we een gezamenlijke ruimte in Aurora ingericht waar alle ruimte is voor ontmoeting!

 

Ping!

Ontwerper Almar Sinte Maartensdijk bedacht en bouwde 'Ping' om met de Spaceboxbewoners in gesprek te komen. Ping is een installatie van werkende magnetrons. Mooi verlicht, op een koude winteravond, serveerde hij met Ping ‘Take Away At Home’. Studenten die thuiskwamen van hun studiedag, konden meteen aanschuiven voor een warme maaltijd en een gesprek over hoe het is om op het campusterrein te wonen.

 

Studentenwoningen in Aurora

De nieuwe studentenflat Aurora heeft 14 verdiepingen en 303 studentenwoningen voor internationale studenten. Alle woonruimtes zijn gestoffeerd en gemeubileerd. In totaal zijn er:

 

  • 14 groepswoningen met elk 4 kamers;
  • 121 kleine studio’s;
  • 66 grotere studio’s;
  • 12 appartementen. 

 

Op de begane grond zit de gemeenschappelijke ruimte. Deze hebben we samen met de studenten ingericht.

 

Meeting Aurora

Op de begane grond zit een gezamenlijke ruimte van ongeveer 90 m2. Een mooie ontmoetingsplek! In een aantal workshops werkte Almar Sinte Maartensdijk met bewoners aan een basisontwerp voor deze ruimte. Bijvoorbeeld met gametafels. De studenten hebben nu een eigen plek waar ze elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten en waar ze zelf letterlijk hun stempel op hebben gedrukt.

 

Naam Aurora bedacht door studenten

Tegelijk met onze nieuwe woontoren zou ook het TU/e-gebouw Potentiaal een nieuwe naam krijgen. Uit een brainstormsessie onder studenten kwamen meer dan 100 ideeën voor naamparen voor de gebouwen. Een kleinere naamcommissie selecteerde hieruit een shortlist van 8 naamparen. Vertegenwoordigers van Vestide, Camelot, TU/e Real Estate Management en de studenten kozen hier de definitieve namen uit.
 
De namen verwijzen naar de drukste momenten bij de gebouwen: de ochtend en de avond. Aurora is de Romeinse godin van de dageraad. Het Potentiaalgebouw heet nu Luna, de godin van de maan. 

 

 

Kijkdag voor bewoners

Een aantal maanden voordat Aurora klaar was, kregen de toekomstige bewoners een rondleiding door de woningen. Ze konden de woonruimtes vast bekijken en Vestide luisterde meteen naar de suggesties die de studenten nog hadden.

 

Kijkdag en onthulling naam Aurora.

 

Studentbeheerders

 

Internationale studenten hebben vaak allerlei vragen. We helpen hen graag op weg. Bijvoorbeeld met hulp van studentenbeheerders. Dat is een Nederlandse student die in een gebouw met veel internationale studenten woont. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt bij praktische vragen en kan de studenten wegwijs maken in Eindhoven. Ook Aurora heeft zo'n studentenbeheerder.

 

Studentenbeheerders Aurora, Hemelrijken en 's Gravesandestraat.

 

En de oude Spaceboxen?

De oude Spaceboxen gebruiken we opnieuw, op andere plekken. Want het is zonde om ze weg te doen terwijl dat niet nodig is. Zo gebruiken we een aantal Spaceboxen bij de verbouwing van ons oude kantoorpand aan de Willemstraat. Hier komen flexwoningen in: tijdelijke woningen zonder wachtlijst.

 

Lees meer over de Spaceboxen in de Willemstraat. 

 


 

 

comments powered by Disqus