​30 maart 2015

“Laten we in de Tempelier eens een feestje maken!”

In Woensel-Noord ligt De Tempelier: een buurt met 538 woningen. Het is een levendige buurt, waar meer dan honderd kinderen wonen. Sinds 2003 timmert buurtvereniging De Tempelier er flink aan de weg door allerlei activiteiten te organiseren. Elk jaar met minder vrijwilligers, maar met net zoveel enthousiasme!

 

Niet meer de jongste

Een jaarlijkse vrijmarkt, de Halloweenoptocht, paaseieren zoeken en de buurt feestelijk aankleden voor kerst: buurtvereniging De Tempelier is er maar druk mee. “Toen we in 2003 van start gingen, hadden we een volledig bestuur en twintig coördinatoren! Nu zijn we in totaal nog met z’n elven,” zegt Daaf Smid, secretaris van de buurtvereniging.

 

Nieuwe vrijwilligers gezocht

Voorzitter Piet Hax woont al 43 jaar in de buurt. Piet: “In het begin was De Tempelier nog een echte Philipswijk. Inmiddels wonen er allerlei soorten mensen. Oudere bewoners verdwijnen langzaam maar zeker. Daar komen gelukkig jonge mensen en gezinnen voor terug. We zouden die jonge mensen heel graag als vrijwilligers bij onze vereniging willen hebben, want Daaf is bijna 80 en ik ben zelf ook niet meer de jongste.”

 

Nieuwe aanwas is, net zoals bij zo veel andere verenigingen, hard nodig. “Het kost tijd en energie om activiteiten te organiseren”, zegt coördinator Anita van ’t Hof. “Dat kun je niet blijven doen met een piepklein groepje. Maar ja, het is een bekend verhaal: mensen hebben het druk en zijn meer op zichzelf dan vroeger.”

 

Vrijmarkt elk jaar een succes

Het animo in de buurt wisselt per activiteit, zegt penningmeester Martien Hendriks: “De opkomst bij het paaseieren zoeken viel tegen. Maar de vrijmarkt is elk jaar een groot succes. Dan staan hier tientallen kramen. Ook het vogelproject, waarbij we samen met Woonbedrijf zelfgemaakte vogelkastjes en nestpannen hebben verspreid in de buurt, was zeer de moeite waard.

 

Je merkt helaas wel dat mensen minder te besteden hebben. Als we vragen om een financiële bijdrage om een activiteit mogelijk te maken, ook al is het maar een paar euro, dan haken veel mensen helaas af.”

 

Bijzondere activiteiten

Erg populair zijn ook de opschoondagen. Piet: “Dan kunnen mensen hun grof vuil kwijt en voeren wij het af. Of we halen het op aan huis, erg prettig voor oudere bewoners. En wist je dat het veegplan, zoals dat nu in heel Eindhoven bekend is, in onze buurt is bedacht?”

Als het aan Anita ligt, komt er sowieso nog een wijkbarbecue: “Laten we in De Tempelier eens een feestje maken! Als we de financiële middelen zouden hebben om iedereen lekker te laten eten, drinken en feesten, dan zou dat mijn droomactiviteit zijn!”

comments powered by Disqus