10 april 2017

Buurtpreventieteam: oog voor de buurt

Hanneke en Pieter zijn buurtpreventen in Mensfort, een wijk in Woensel-Zuid. Hanneke: "We lopen door de wijk en kijken eigenlijk naar alles wat overlast, risico of gevaar voor bewoners op kan leveren. Zoals sleutels op de voordeur, kapotte putdeksels, zwerfafval, laag hangende verkeersborden en geparkeerde auto’s met de ramen nog open.”

 

Onveilig gevoel

Marco is coördinator van de 21 buurtpreventen in Mensfort. Hij vertelt dat het buurtpreventieteam in Mensfort extra snel is opgestart. "Het gevoel van veiligheid in onze wijk lag lager dan de cijfers over veiligheid in de politierapporten. Een buurtpreventieteam kan goed helpen om dat gevoel te verbeteren."

 

Minder inbraken door buurtpreventie

Nu zijn we anderhalf jaar verder. Hoe staat het met de cijfers?

 

Marco: "Het aantal woninginbraken is spectaculair gedaald. Van 53 inbraken in 2015 naar 6 inbraken in 2016. We horen ook van buurtbewoners dat de overlast minder is. Zij zijn blij dat we dit doen en komen steeds vaker zelf in actie. Zo sprak ik gisteren een meneer die een knijpstok had gehaald om het zwerfafval op de parkeerplaats op te ruimen."

 

Pieter: "We delen ook kaartjes uit waarop staat waar mensen ons kunnen vinden. Want nu het beter gaat, is het belangrijk dat we in beeld blijven."

 

Teams ontmoeten elkaar

Marco legt uit dat het buurtpreventieteam er zeker niet alleen voor staat. "Eén keer per jaar komen alle buurtpreventieteams van Eindhoven bij elkaar om ervaringen te delen en ideeën uit te wisselen. Daarna gaat iedereen met extra veel zin weer aan de slag."

 

Twee keer per week een ronde

Buurtpreventen gaan altijd in tweetallen op pad. Hanneke en Pieter lopen twee keer per week een ronde van ongeveer 45 minuten. Pieter: "Maar dat moet natuurlijk niet. Je kunt zelf aangeven hoe vaak je wilt lopen en op welke dagen. Sommige mensen lopen bijvoorbeeld één keer per maand."

 

 

 

Veel hulp voor buurtpreventie Mensfort

Verschillende organisaties ondersteunen het buurtpreventieteam. Lumens helpt om nieuwe buurtpreventen te werven, bijvoorbeeld op het wijkfeest en via een flyer. Woonbedrijf is altijd bereikbaar en betrokken bij overleggen.

 

Liesbeth Habraken, senior klantbeheerder Woensel-Zuid: "Een fijne buurt begint bij de bewoners zelf. Een buurtpreventieteam is daar een positief voorbeeld van. Als mensen zelf iets willen doen om hun buurt leefbaarder te maken, helpen we graag!”

 

Marco: "Het is belangrijk dat het voor onze buurtpreventen leuk blijft. Daarom bedenken we met de politie wat acties waarbij onze buurtpreventen een actievere rol krijgen."

 

Zelf de veiligheid verbeteren

Rekening houden met elkaar, afval opruimen en een ander helpen. Dat is logisch. Maar u kunt meer doen!

 


 

comments powered by Disqus