30 maart 2015​

In de Aireywijk in Gestel bouwt Woonbedrijf aan de meest duurzame wijk van Eindhoven. Hoe vordert de nieuwbouw? En hoe wil Woonbedrijf de bestaande woningen verbeteren? Vast staat dat er dit jaar veel gaat gebeuren!

Facts nieuwbouw Aireywijk

  • 56 appartementen;
  • 12 kleinere appartementen;
  • 14 rijwoningen;

 

De nieuwe woningen zijn inmiddels allemaal verhuurd. Als er een woning vrijkomt, vindt u deze in ons woningaanbod.

 

Weetje: in deze nieuwe woningen gaan 'groene huurders' wonen. Zij vertellen zelf hun verhaal in het artikel 'Groene huurders maken bewuste keuzes'.

 

Duurzaam en betaalbaar wonen

Ook voor de bestaande woningen zijn plannen gemaakt, zegt Laura van Mierlo, districtsmanager bij Woonbedrijf. “We bieden alle bewoners een keuzepakket aan met duurzame maatregelen, zoals vloer- en gevelisolatie, een nieuwe voordeur of dubbel glas. Maar bewoners kunnen ook kiezen voor een nieuwe indeling van de woning, bijvoorbeeld een open keuken.

 

Via het speciaal ontwikkelde computerprogramma Woonconnect bepaalt iedere bewoner voor zichzelf of het interessant is om de woning duurzamer te maken. Afhankelijk van de keuzes kan de huur omhoog gaan, maar de energierekening gaat omlaag. Zo blijft wonen in de Aireywijk betaalbaar. Woonbedrijf betaalt 60% van de kosten om de woningen duurzamer te maken.”

 

Dakisolatie bij alle woningen

De daken in de Aireywijk krijgen de komende twee jaar een grote opknapbeurt. Laura: ”We vernieuwen de dakbedekking en brengen dakisolatie aan. Zo blijft het huis in de zomer koeler en warmer in de winter. In het onderzoek dat wij in 2014 uitvoerden, gaven bewoners aan dat hier behoefte aan is. Ook reinigen we de gevels en herstellen we het voegwerk. Dit alles gebeurt zonder huurverhoging.”

 

Zelf energie opwekken

De komende jaren stijgen de energieprijzen naar verwachting sterk. Zelf energie opwekken met zonnepanelen is dan een interessante optie.

 

“Dat vinden de bewoners in de Aireywijk ook, blijkt uit onze onderzoeken”, zegt Laura. “Maar wijkbewoners die zelf energie willen opwekken, krijgen te maken met veel regelwerk. In de Aireywijk neemt Woonbedrijf het werk grotendeels over, samen met de Brabantse coöperatie Morgen Groene Energie. We onderzoeken de mogelijkheid om een zonnepark te realiseren voor schone stroom. Uitgangspunt hierbij is dat het meer oplevert dan het kost. Als de woningen van de helft van de Aireywijk zonnepanelen krijgen, is er genoeg schone stroom voor de hele wijk!”

comments powered by Disqus