12 oktober 2015

Oudere bewoners Eckart nog volop actief

​​​​ Jopie en Marisa

Een plezierige buurt maak je samen. Het klinkt heel vanzelfsprekend. En voor veel huurders is het dat ook. Mevrouw Rosier is zo’n huurder. Ze vindt het de normaalste zaak van de wereld om de handen uit de mouwen te steken om de buurt fris en groen te houden. Of om mensen aan te spreken op hinderlijk gedrag. Dat ze al 84 jaar oud is, is daarbij geen belemmering.

 

Brunch voor de hele flat!

Jopie Rosier woont al 12 jaar op de Plutostraat in Eckart (Woensel) in een gezellig appartement. Haar komst ging niet onopgemerkt voorbij, want ze nodigde in de allereerste week de hele flat uit voor een brunch! Sommige bewoners hebben het daar nog steeds over. “Tegen nieuwkomers zeg ik altijd: moet je ook doen! Dan zorg ik wel voor de koffie en thee.”

 

Aanspreken

Vanuit haar woning heeft Jopie een mooi uitzicht op het grasveld voor het appartementengebouw. Regelmatig pikt ze het zwerfvuil op dat op het gras of tussen de struiken voor de gebouwen is achtergelaten. En als ze de kans krijgt, spreekt ze de vervuiler persoonlijk aan.

 

Jopie: “In deze buurt zie je veel scholieren. In hun pauzes willen ze nog wel eens een zakje of blikje ‘verliezen’. Als ik dat zie gebeuren, knoop ik een vriendelijk praatje aan dat over van alles kan gaan: het weer, school, de buurt. En aan het einde van dat gesprekje vraag ik terloops of iemand per ongeluk iets heeft laten vallen. Dat werkt prima, want de rommel wordt opgeruimd en er is nog nooit iemand boos geworden.”

 

 

 

We hebben elkaar allemaal nodig!

Jopie beschrijft haar buurt als rustig, gezellig en vol leuke mensen. Een aantal van hen is lid van de bewonerscommissie, die actief is voor alle bewoners van de vijf appartementengebouwen aan de Plutostraat. Regelmatig komt de commissie bijeen om te bespreken wat er speelt in de buurt.

 

“We hebben elkaar allemaal nodig”, zegt Jopie. “Als we merken dat het met een van de bewoners wat minder gaat, bespreken we hoe we kunnen helpen: een praatje maken, een bloemetje brengen, een keertje boodschappen doen.” De commissie denkt op dit moment na over het organiseren van een ‘groen-schoonmaak-dag’ en een leuke manier om nieuwe mensen persoonlijk welkom te heten in de buurt. Belangrijke activiteiten, maar toch zie je steeds minder bewonerscommissies in buurten.

 

Vraag naar jongere bewoners

Senior klantbeheerder van Woonbedrijf Marisa Willemsen legt uit hoe dat komt. Marisa: “De meeste commissieleden zijn al best op leeftijd. Het lijkt erop dat jongere bewoners er eerder voor kiezen om samen losse projecten op te pakken, zoals het organiseren van een buurtbarbecue, in plaats van dat ze zich verenigen in een vaste commissie. Aan zo’n commissie zitten ook allerlei regels vast: je moet vergaderen, een voorzitter hebben, een penningmeester en ga zo maar door. Dat vraagt van mensen een grotere tijdsbesteding.”

 

 

 

Vrijwilligerswerk

Elke maandag fietst Jopie naar een verzorgingshuis in het centrum van de stad om er koffie en thee te schenken aan bewoners. “Voorheen werkte ik er drie dagen in de week, maar dat lukt op deze leeftijd niet meer.” Ze zegt het bijna verontschuldigend.

 

Marisa: “Ik heb echt enorm veel respect voor mensen als Jopie. Ze is altijd positief en ze laat op een geweldige manier zien hoe kleine gebaren een groot verschil kunnen maken in een buurt. Schrijf dit trouwens maar voorzichtig op”, besluit Marisa, “Want Jopie zou absoluut niet willen dat ze te veel eer krijgt.”

 

Tip: wilt u weten of uw wijk ook een bewonerscommissie heeft? Vul dan het online formulier 'Bewonerscommissie zoeken' in en wij zoeken het voor u op!

comments powered by Disqus