17 oktober 2016

Dure sloten op een open deur?

Aan de Caspar Netscherstraat in Stratum was veel overlast: inbraken in bergingen, deuren die niet goed sloten, soms drugsverslaafden in de hal en een entreedeur die gemakkelijk open te breken was. Dat is niet goed voor het gevoel van veiligheid. Woonbedrijf en bewoners gingen samen aan de slag.

 

Verbeteren berging Caspar Netscherstraat

Colette woont met haar twee kinderen in een appartement op de Caspar Netscherstraat. “Ik ben niet snel bang, maar na de inbraak in mijn berging ging ik niet graag alleen de kelder in.” Ook haar buurman Marc maakte zich steeds meer zorgen.

 

Reden genoeg om aan de bel te trekken bij Woonbedrijf. Al snel kwam er actie. Want Woonbedrijf kende de hoge inbraakcijfers en een onderzoek naar de verbetering van de veiligheid was al gestart.

 

Van een 7 naar een 8

Colette is blij met de anti-inbraakstrips op alle bergingsdeuren, de nieuwe sloten op de voordeuren en de verlichting in de berging. Over de grote muurschildering aan één zijde van de bergingshal, zijn de meningen verdeeld, lacht ze. “Het is een verschil van dag en nacht. Het onveilige gevoel is helemaal weg.”

 

“Het helpt enorm dat we serieus genomen worden”, zegt Marc. “De sloten hebben een politiekeurmerk en er zijn geen inbraken meer geweest. Ik was al een tevreden bewoner, maar mijn woonplezier zeker van een 7 naar een 8 gegaan.”

 

Samen zorgen voor veiligheid

Marc ziet dat er hard gewerkt is aan een betere buurt. “Tuurlijk zijn er nog wel eens problemen: overlast, herrieschoppers, dumpen van afval. Maar als we dan de politie of gemeente bellen, wordt het goed opgelost. Maar je moet het ook zelf doen. Want dure sloten op een open deur, dat heeft geen zin.”

 

“En je moet het samen doen”, zegt Colette. “Elkaar helpen en wijzen op onveilige situaties. Bijvoorbeeld als de voordeur niet goed sluit. Of dat je niet zomaar open moet doen als er iemand aanbelt.”

 

Genieten van de Caspar Netscherstraat

Voor nu genieten Colette en Marc nog even van de najaarszon op het balkon van Colette. Daar kijken ze uit op de afgesloten binnentuin waar de kinderen veilig spelen. Colette: “Hier komen mensen vaak samen. Even kletsen, een drankje doen en een barbecue in de zomer.”

 

Woonbedrijf zet social designers vaak in om bewoners te betrekken bij vraagstukken die in een buurt spelen. Dat is ook in de Caspar Netscherstraat gebeurd met het thema Veiligheid.

 


 

comments powered by Disqus