22 maart 2014 

“Aan de herrie kunnen we niets veranderen, maar we proberen het zo comfortabel mogelijk te maken.”

Wanneer je over de Eindhovense Kennedylaan rijdt, kun je het  zien: ingepakte flatgebouwen, bouwvakkers, vrachtwagens en  containers. De appartementen aan de Eindhovense Hudsonlaan  ondergaan de komende maanden intensief gevelonderhoud. Samen met een klankbordgroep en aannemer Groenen Bouw & Onderhoud probeert Woonbedrijf de bewoners zo veel mogelijk te ondersteunen.

 

Ingrijpend onderhoud

Het gevelonderhoud is gestart in oktober 2013 en gaat door tot naar schatting juli 2014. Deze tijd is nodig om de buitengevels van de 364 appartementen schoon te spuiten, te voorzien van nieuw voegwerk, de gevels te verstevigen en een waterafstotende laag aan te brengen.

 

“Dit onderhoud levert hoe dan ook overlast op,” aldus projecteider van Woonbedrijf Michael Ector. “Maar door het slim te plannen en samen te werken, proberen we dit zo veel mogelijk te beperken.”

 

Strakke planning

“We hebben gelukkig een heel flexibele aannemer in de arm genomen”, vervolgt hij. “Eentje die meedenkt en altijd aanwezig is om bewoners te woord te staan. Zo hebben we de werkzaamheden die de meeste geluidsoverlast geven, zo veel mogelijk bij elkaar kunnen plannen. Beter een korte tijd veel herrie dan heel
lang wat minder. Elk gebouw kost ongeveer drie maanden, waarvan er drie tot vier weken echt geluidsoverlast kan zijn. De bouwvakkers werken niet in het weekend en we hebben afgesproken dat ze wat later beginnen dan dat ze gewend zijn.”

 

Even rust

Voor de mensen die de herrie even willen ontvluchten, heeft Groenen Bouw & Onderhoud containers beschikbaar gesteld die samen met bewoners zijn ingericht als stilteruimte. Compleet met bank, televisie en planten. Groot genoeg voor een man of twintig, maar ook beschikbaar voor mensen die alleen willen zijn.

 

Daarnaast heeft de BelangenVereniging Bewoners Hudsonlaan gezorgd dat ontmoetingsruimte ‘Het Verzetje’, bovenin gebouw ‘Byrd’, vaker open is. Bewoners kunnen hier binnenlopen om een praatje te maken, een tijdschrift te lezen of een spelletje te doen. De koffie en thee wordt gratis aangeboden tijdens de meest geluidsbelastende werkzaamheden.

 

Woonbedrijf staat klaar

“Op dit moment wordt er nog niet veel gebruikgemaakt van de stilteruimte”, zegt Liesbeth Habraken, senior klantbeheerder bij Woonbedrijf. “Maar het idee dat je er even tussenuit kunt als het teveel wordt, is voor veel bewoners al erg prettig. Tot nu toe zoeken de meeste bewoners zelf een manier om fijn te wonen tijdens het onderhoud. Ze werken of gaan naar familie en vrienden. Sommigen blijven ook gewoon thuis. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Voor bijzondere gevallen zoeken we een passende oplossing. Dat geldt ook bij hulp voor bijvoorbeeld het leegruimen van het balkon voor de werkzaamheden. Er is veel mogelijk.”

 

Belangrijke taak klankbordgroep

Dat het allemaal zo goed verloopt is ook te danken aan de klankbordgroep van elf bewoners, die voor deze gelegenheid is samengesteld. Zij zijn het aanspreekpunt voor de bewoners. Michael Ector: “Natuurlijk hebben we de bewoners uitgebreid geïnformeerd door middel van bewonersavonden en nieuwsbrieven, maar persoonlijk contact tijdens het onderhoud is ook erg waardevol. De klankbordgroep haalt informatie op en kan bewoners toelichting geven.”

 

Evert Veenendaal is lid van de klankbordgroep: “Mensen spreken me regelmatig aan. Even het hart luchten, dat is vaak al voldoende. We begrijpen allemaal de noodzaak van het onderhoud. Het hoort er gewoon bij.” “Door de klankbordgroep ben je als bewoner op de hoogte van alle ontwikkelingen en deze informatie kun je doorgeven. Dat is prettig”, vult zijn ‘collega’ Cor van Dijk aan.

 

Meer contact door onderhoud

“Het brengt ons dichterbij elkaar”, zegt bewoner en klankbordgroepslid Ad van Doornmalen. “In een appartement woon je al snel op jezelf, maar nu hebben we veel meer contact. Even bij elkaar informeren hoe het gaat. Elkaar helpen met het vrijmaken van het balkon of even bij een ander complex kijken hoe het gaat worden. We zitten in dezelfde situatie en dat schept een band.”

comments powered by Disqus