30 maart 2018

Samen met bewoners maken we de Aireywijk in Gestel steeds duurzamer. Met grote en kleine stappen. Van duurzame nieuwbouw en renovatie tot het maken van proeftuinen. Om de verbinding in de buurt te versterken, zochten we een aantal bewoners die ambassadeur wilden worden. Ivy, Tom en Hale waren meteen enthousiast!

 

Samen aan de slag in de Aireywijk

Ambassadeur ben je voor een periode van twee jaar, ongeveer vier uur per week. Tom: “Samen met Hale woonde ik in de Bennekel. We misten de samenhang in de wijk en wilden graag verhuizen. Deze oproep paste precies in het plaatje: nu kunnen we zelf een bijdrage leveren aan ‘onze’ buurt.”

 

Ambassadeurs van de Aireywijk 

 

“De Aireywijk is een wijk met mooie contrasten. Er zit een dorpse verbinding in de wijk, die met wat hulp tot bloei komt. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen”, vertelt Ivy enthousiast. “Het is altijd een samenspel met Woonbedrijf, het Buurtfonds en de wijkwerkers van Lumens en WIJeindhoven. En natuurlijk met andere actieve buurtbewoners en de buurtinfowinkel.”

 

Sneeuwbaleffect

“Met activiteiten willen we mensen met elkaar in contact brengen. Denk aan samen eten, levende graffiti van mos maken, een boomplantdag, nieuwe bewoners welkom heten, het groener maken van de voortuin, opknappen van achterpaden, de minibieb en de ruil- en weggeefhoek”, zegt Ivy.

 

Hale: “Als de eerste contacten zijn gelegd, ontstaat er een sneeuwbaleffect: mensen gaan samen koffiedrinken en de mooiste ideeën ontstaan vanzelf.” Ze lacht: “En wat is nu een beter moment om daarmee te starten dan het voorjaar?”

 

Tom vult aan: “Al het nieuws delen we op het informatiebord in onze tuin op de Delibesweg.”

 

Ambassadeurs van de Aireywijk 

 

Wensenlijst voor 2018

Tom en Hale richten zich de komende tijd op de potluck. Tom: “Dat is een buurtmaaltijd waarbij elke buurtbewoner iets lekkers te eten meebrengt om te delen.” Nederlandse les op kleine schaal (buur aan buur) en een gezamenlijke handwerkactiviteit voor vrouwen staan op hun wensenlijst.

 

Ivy wil samen met bewoners de achterpaden opknappen en onderhoudsvriendelijk maken. “We denken na over de juiste beplanting en zorgen samen dat het er netjes uitziet. Mensen die zelf hun achterpad niet bij kunnen houden, koppelen we aan een buurtbewoner die wil helpen.”

 

Ook van de graffiti van mos wordt ze heel vrolijk. “Dat is een originele manier om buitenmuren te versieren. Je kunt er al je creativiteit in kwijt en het is milieubewust!”

Waarom ambassadeurs in de Aireywijk?

Vanessa Nijman, senior klantbeheerder bij Woonbedrijf: “Duurzaamheid is veel meer dan een groene wijk. Het gaat om contacten tussen buurtbewoners en iets voor elkaar over hebben. We weten dat duurzame initiatieven beter van de grond komen als bewoners zelf meedenken en doen. Het werk van deze drie ambassadeurs werpt nu al zijn vruchten af. Ik ben blij met deze actieve vrijwilligers die zo’n groot hart hebben voor de wijk waar zij wonen.”

 

Zin om mee te doen?

“We zijn bij veel mensen langs de deur geweest en weten dat er behoefte is aan meer ontmoeten”, zegt Hale. “Dus doe mee met één van de vele activiteiten die we organiseren of vraag ons om hulp als je zelf iets wilt organiseren”, vult Ivy aan. Tom: “En als je vragen hebt, bel eens aan bij Delibesweg 8, gooi een briefje in de bus of stuur een mail naar htvermeulen@hotmail.com.” 

comments powered by Disqus