12 oktober 2015

Vitalis en Woonbedrijf werken samen om van Kronehoef een nóg fijnere buurt te maken: waar mensen zich meer voor elkaar en voor hun buurt verantwoordelijk voelen. Dit voorjaar gingen Petra Dijkhoff van Vitalis en Ineke Kitsz van Woonbedrijf op bezoek bij de ouderen in de wijk. Zo ook bij Lien en Wim in Kronehoef Oost.

 

Samen voor de buurt

“Als we met z’n allen iets willen betekenen voor de buurt, moeten we ook met z’n allen op een goede manier samenwerken”, zegt Petra. Petra is coördinator Ankerpunt voor Kronehoef vanuit Vitalis. “Het is tijd om het wijkoverleg meer leven in te blazen en de juiste mensen in Kronehoef bij elkaar te brengen. Denk aan organisaties als WijEindhoven, de gemeente, politie, Lumensindebuurt, Zuidzorg, Vitalis en Woonbedrijf. En natuurlijk de wijkbewoners zelf, want daar doen we het voor.”

 

Persoonlijk contact

Petra: “In Kronehoef wonen best wat mensen boven de zeventig jaar en anderstaligen. Ik kan me voorstellen dat zij vragen hebben.” Ook Ineke is benieuwd of mensen bijvoorbeeld weten dat Woonbedrijf een Oppluspakket heeft, zodat langer zelfstandig wonen mogelijk is. Daarom gaan ze op bezoek bij de ouderen in de wijk.

 

“We hebben genoten van alle koffie”, zegt Ineke lachend. “Ja, mensen waren blij met ons bezoek. Het is duidelijk dat informatie via folders en brieven niet goed aankomt. Dat mensen te weinig weten over activiteiten in de buurt, langer in hun huis blijven wonen en de mogelijkheden om te verhuizen naar een appartement van Vitalis.”

 

ZorgSamenBuurt

Petra: “We hebben veel informatie gegeven en veel informatie gekregen tijdens deze huisbezoeken. De volgende stap is om van Kronehoef een ZorgSamenBuurt te maken. Ineke: “We werken samen aan een buurt waar mensen op een fijne manier zelfstandig wonen, ook als ze ouder zijn. Een buurt waar bewoners aandacht en zorg hebben voor elkaar. Met de vrijheid om te kiezen wanneer ze hulp willen bieden.”

Aan de slag in uw eigen buurt?

Vraag het inspiratieboek ZorgSamenBuurt aan bij KilimanjaroWonen of neem contact op met de senior klantbeheerder van Woonbedrijf in uw buurt via Klantenservice: 040-243 43 43. Op de speciale Facebookpagina over Ankerpunt in De Horst/ Kronehoef vindt u meer informatie.

Samen oud worden in Kronehoef Oost

Naast elkaar zitten ze aan tafel: Lien en Wim. Zij is 88 jaar, hij 95. Ze zijn al 66 jaar samen. Officieel dan. “Want we kenden mekaar al een paar jaar voor het trouwen, maar dat mocht vroeger allemaal niet”, zegt Wim met een twinkeling in zijn ogen.

 

Het is heerlijk herinneringen ophalen in hun huis in Kronehoef Oost. “Toen we hier kwamen wonen, was het een jonge buurt. De poortjes waren laag en de deuren stonden open. Er werd van alles georganiseerd.” Lien weet het allemaal nog precies. “Wim zat in de bewonerscommissie, was vrijwilliger bij de volkstuin en bestuurslid van de vogelvereniging. Er was altijd leven in de buurt.”

 

“Nu is het wat rustiger en komen we minder buiten omdat Wim ziek is. Hij heeft Alzheimer. Ja, onze buren aan twee kanten kennen we natuurlijk wel. En als er iets is, kunnen we daar altijd terecht.”

 

Niet verhuizen

Lien doet het huishouden zelf: “Wassen, koken, poetsen, de tuin. Ik heb dat altijd gedaan en wil dat ook zo lang mogelijk zelf blijven doen. Onze zoon Frans woont ook in Eindhoven. Hij helpt met de boodschappen of als we eens naar de dokter moeten. Ook is hij erbij als onze maatschappelijk werkster langskomt of bijvoorbeeld Woonbedrijf of Vitalis.”

 

Lien en Wim vinden het fijn dat Woonbedrijf en Vitalis samenwerken. Als het nodig is, zijn ze op de hoogte van het bestaan van het Oppluspakket van Woonbedrijf en kan er snel een appartement geregeld worden bij Vitalis in Kronehoef. “Maar voor nu blijven we hier. We willen niet weg. Dit is een vertrouwd adres. Ik samen met mijn goeike”, zegt Wim, terwijl hij de hand van zijn vrouw vastpakt.

 

comments powered by Disqus