Kleurrijk en gezellig

In het noorden van Eindhoven vindt u een van de meest veelzijdige delen van Eindhoven. Woensel heeft  een bruisend winkelcentrum, prachtige natuur en rijke variatie aan buurten. Verschillende woningtypes en moderne voorzieningen bieden wooncomfort voor jong en oud. Bovendien is de karakteristieke gezelligheid van de arbeidersbuurt hier nooit verdwenen.

 

Woensel is het grootste stadsdeel van Eindhoven, dus er komen regelmatig woningen vrij. Houd ons woningaanbod in de gaten om direct te reageren op vrijgekomen woningen in Woensel!

​​​
​​​​ Feestelijke opening van BIEB in winkelcentrum Vaartbroek, het ontmoetingscentrum van de wijk.

Woensel bestaat uit twee stadsdelen: Woensel-Noord en Woensel-Zuid. Halverwege de vorige eeuw maakte dit deel van Eindhoven een snelle ontwikkeling door. Dit kwam met name door de groei van grote werkgevers als Philips en DAF, die in die tijd veel arbeiders aantrokken. Oude namen als Limbeek, Vlokhoven en Eckart herkent u vandaag de dag nog als buurten in Woensel. In een relatief nieuw stadsdeel dat volop in beweging is, herinneren Woenselse Markt, Sonseweg en gebouwen als de Oude Toren, de Sint Petruskerk, Philipswijk en het voormalige hoofdkantoor van Philips ‘Vredenoord’ aan vroegere tijden.

 

WoensXL: het hart van Woensel

Met meer dan 160 winkels en tal van eetgelegenheden is WoensXL het commerciële hart van Woensel. Dit winkelcentrum is dé plek voor alle dagelijkse boodschappen, maar ook om uitgebreid te gaan shoppen. Door de centrale ligging verbindt het alle buurten van Woensel met elkaar. Mede dankzij de goede bereikbaarheid en voldoende parkeerruimte is WoensXL een echte trekpleister.

​​​​ Het vernieuwde plein aan de Gerretsonlaan, met winkels en huurwoningen.
​​​
​​​​ Impressie van de nieuwe woningen aan het Gerretsonplein.
​​

 

 

 

 

 

 

 

 

Woensel-Noord

Het noordelijke deel van Woensel bestaat uit vier wijken: Ontginning, Aanschot, Achtse Molen en Dommelbeemd. Samen vormen ze een echt woongebied. Door de grote verschillen tussen de buurten, biedt Woensel-Noord voor iedere levensstijl en cultuur een thuis.

 

 • Prinsejagt en de Tempel zijn levendige buurten. Er heerst een goede sfeer. Dit blijkt wel uit het initiatief van de bewoners om zélf ontmoeting, activiteiten, plezier en zorg voor elkaar te organiseren.

 

 • Met de vele parken en plantsoenen heeft Woensel-Noord een groen karakter. Ten oosten van de buurt Eckart ligt het fraaie natuurgebied Dommeldal. In het westen fietst u via de Oirschotsedijk zo het Groene Woud in. Ook vindt u er een visvijver en natuurlijk het grootste speelpark van Eindhoven: De Splinter!

 

 • ​​​
  ​​​​ Kinderen aan de slag met Woensel Supertoll!
  ​​
  Wat Woensel-Noord misschien wel het meest typeert, is de proactieve houding van de bewoners zelf. Willen we iets veranderen? Dan gaan we dat toch regelen! Zo zijn voorzieningen als het Steunpunt in Vlokhoven, (senioren)sociëteit in Eckart  en de bibliotheken in Achtse Barrier en Vaartbroek allemaal burgerinitiatieven. 

 

Woensel-Zuid

Het zuidelijke deel van Woensel is ingedeeld in drie wijken: Erp, Oud-Woensel en Begijnenbroek.

 

 • De Woenselse Markt is enorm in trek. Niet alleen bij bewoners van Woensel, maar ook bij mensen uit de omtrek. Op dit plein is elke week een markt met meer dan 500 kraampjes vol verse lekkernijen, trendy mode, boeken en elektronica. 
 • Woensel-Zuid is een kleurrijke en multiculturele woonomgeving. In de buurten Groenewoud en Hemelrijken vindt u de warme bakker, een Turkse kruidenier en de Chinese winkel naast elkaar.
​​​
​​​​ Elf13 in de voormalige Pastoor van Arskerk.

Vernieuwen en verbeteren

Woonbedrijf kijkt naar de toekomst en wil Woensel samen met bewoners nog mooier en moderner maken. Zo zijn we constant bezig met wijkrenovaties en hebben we oog voor nieuwe initiatieven, zoals de nieuwbouwappartementen in de Barrier en Prinsejagt. Een gedeelte hiervan biedt een betaalbaar thuis aan jongeren tot 23 jaar. Ook investeert Woonbedrijf in gemeenschapsgebouwen zoals Elf 13 (voormalige Pastoor van Arskerk), om ontmoetingsplekken te creëren en activiteiten mogelijk te maken. Dit gemeentemonument werd in 2005 door Woonbedrijf  aangekocht. Er waren toen nog geen concrete plannen, maar duidelijk was dat de kerk een maatschappelijke functie moest houden. De voormalige kerk is getransformeerd naar een open en speels gebouw waar maatschappelijke instellingen en buurtbewoners hun plek hebben gevonden.

 

Tussen de appartementen Hendrikstaete en Keyzerstaete en de Willem van Noortlaan is het “het Veld” veranderd in een prachtig park. Het is een groene blikvanger in de wijk. Met de bouw van een jongerencomplex sluiten we 10 jaar sloop/nieuwbouw in de wijk de Barrier af. 

 

Samen maken we van Woensel een leuke en veilige woonplek. 

Woensel: feiten en cijfers

 • Oppervlakte: 2.683 ha
 • Inwoners: 110.000
 • Woonbedrijf: 10.500 woningen