Eindhoven studentenstad

Eindhoven staat internationaal bekend als ‘slimste regio ter wereld’. Naast tal van innovatieve bedrijven vinden we hier gerenommeerde onderwijsinstellingen. Dat maakt Eindhoven de studentenstad bij uitstek. Vestide, onderdeel van Woonbedrijf, is gespecialiseerd in het huisvesten van studenten, buitenlandse gasten en ‘short-stayers’.

 

Bent u student of short-stayer en zoekt u een kamer of studio in Eindhoven? Bekijk direct alle vrijgekomen woningen voor studenten van Vestide!

 

​​​
​​​​ Impressie van de nieuwe woontoren die Vestide op de campus van TU/e bouwt.
​​

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) opende in 1956 haar deuren. Kort daarop werd Vestide opgericht, om de studentenhuisvesting in goede banen te leiden. Vestide begon met de verhuur van een flat met ongeveer 160 kamers. Door schenkingen en aankopen van woonhuizen groeide het bezit van ruim 200 wooneenheden in 1970 tot circa 2.900 nu. Aanvankelijk was Vestide gevestigd in de Bunker aan de Kennedylaan, waar sinds 1969 verschillende studentenverenigingen hun basis hebben. De banden met de universiteit werden gaandeweg losser en tegenwoordig is Vestide onderdeel van Woonbedrijf.

 

​​​
​​​​ Studentenwoningen van Vestide aan de Cederlaan, vlakbij Strijp-S.
​​

Huisvesting

Vestide is er allang niet meer alleen voor studenten van de TU/e. We huisvesten studenten van alle onderwijsinstellingen in Eindhoven. Bijvoorbeeld van de Design Academy, die Eindhoven als belangrijke designstad op de wereldkaart heeft gezet. Met de Dutch Design Week als een jaarlijks terugkerend evenement van internationale allure. Ook grote aantallen studenten van Fontys en het ROC komen aan woonruimte dankzij Vestide.

 

Centrale ligging

Opmerkelijk is de groei van het aantal buitenlandse gasten en andere ‘short-stayers’ in Eindhoven. Allemaal mensen die voor een korte periode in Eindhoven komen wonen, om te studeren of vanwege hun werk. Voor deze groep biedt Vestide verschillende faciliteiten. Bijna alle woningen van Vestide liggen in of nabij het stadscentrum. Opleiding, werk, openbaar vervoer en het uitgaansleven zijn dus altijd dichtbij.

​​​
​​​​ Op SPACE-S komen studentenkamers en zelfstandige studio's voor studenten. Bijzonder: bewoners ontwikkelen al vanaf het begin mee aan de nieuwe wijk!
​​

Samen ontwikkelen

Tussen 2003 en 2007 realiseerde Vestide ruim 1000 nieuwe studenteneenheden. Tot 2016 komen er daar nog zo’n 500 bij. Een groot deel hiervan is nieuwbouw, een ander deel herbestemming van bestaande complexen. Waar mogelijk betrekken we geïnteresseerde huurders bij onze plannen. Zo zijn de toekomstige bewoners van de nieuwe woonwijk SPACE-S (Strijp-S) al vanaf de start van het project betrokken bij het ontwerp en de ontwikkeling van de wooneenheden. Bovendien biedt de herontwikkeling van Strijp-S, waar de creatieve industrie ruim baan krijgt, mogelijkheden voor een jongerencultuur.

 

Uitgaan

Een studentenstad heeft meer nodig dan alleen goede studentenhuisvesting en gevarieerde studiemogelijkheden. Een bruisend uitgaansleven is zeker zo belangrijk. Voor verschillende studentenverenigingen is er de Bunker, maar minstens zo bekend zijn de gezellige uitgaanscentra als het Stratumseind, het Wilhelminaplein, Kleine Berg, Dommelstraat en de Markt. Eindhoven krijgt een steeds dynamischer aanbod, dat ook voor jongeren aantrekkelijk is. Neem de Effenaar, Plaza Futura en het TAC, waar altijd wel wat te beleven is. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele sportverenigingen in Eindhoven. Sportievelingen vinden altijd wel een club waar ze zich thuis voelen.

Feiten en cijfers

  • Kamers Vestide: 1.738
  • Zelfstandige woonruimtes Vestide: 1.160
  • Huisvesting van: studenten aan TU/e, Fontys Hogescholen, Design Academy en ROC
  • Ook voor: buitenlandse gasten en ‘short-stayers’