​Volop leven in de brouwerij

Valkenswaard is een bruisende gemeente met een gevarieerd bedrijfsleven, omgeven door natuurgebieden zoals Leenderheide en de Malpie. Valkenswaard ligt in het hart van de Kempen en heeft een belangrijke regionale functie dankzij een groot winkelaanbod, een levendig uitgaanscentrum, diverse culturele instellingen en veel recreatiemogelijkheden.

 

Zoekt u een woning in Valkenswaard? Houd ons woningaanbod dan goed in de gaten. Zodra er een woning vrijkomt, kunt u hier direct op reageren via ons woningaanbod!

 

​​​
​​​​ Impressie nieuwe huurwoningen Kloosterpark, in het centrum van Valkenswaard.
​​

Valkenswaard dankt zijn naam aan de valken die rond de achttiende eeuw door valkeniers werden gevangen en verkocht voor de valkenjacht. De gemeente bestaat sinds 1934 uit de kernen Valkenswaard, Dommelen en Borkel en Schaft. Toerisme en lichte industrie zijn belangrijke economische pijlers. Daarnaast is Valkenswaard een geliefde woonplaats voor forenzen die in Eindhoven of België werken. Zij voelen zich thuis in verschillende wijken, zoals Het Gegraaf, Geenhoven, Hoge Akkers en Turfberg.

 

  • Het centrum van Valkenswaard heeft voor iedereen wel wat te bieden. Houdt u van winkelen? Dan slaagt u zeker in dit winkelhart van de regio. Of bezoek het gezellige uitgaanscentrum rond de Markt en de Statie. Allemaal elementen die van het centrum ook een fijne buurt maken om te wonen.

 

  • Het Gegraaf ligt op een mooie plek aan het Dommeldal waar u verschillende wandelpaden vindt. Ook heeft de wijk een eigen winkelcentrum. De kinderen kunnen zich heerlijk uitleven in de speeltuin of op het basketbalplein.

 

  • De woonwijk Geenhoven is rond 1960 ontstaan en ligt net boven het centrum van Valkenswaard. De wijk heeft ongeveer 3.000 bewoners. Ten oosten daarvan ligt de wijk Turfberg met een kleine 5.000 bewoners. Deze wijk grenst in het zuiden aan de wijk Hoge Akkers.

 

Borkel en Schaft

Het dorp Borkel en Schaft is ontstaan op een knooppunt van twee oude handelsroutes: die van Antwerpen naar Keulen en die van ’s-Hertogenbosch richting België. Tegenwoordig telt Borkel en Schaft iets meer dan 1.000 inwoners. U vindt hier enkele goed bewaarde monumenten, zoals de korenmolen Sint Antonius Abt uit 1865, een kerk uit 1844 en enkele Teutenboerderijen. Borkel en Schaft heeft nog altijd een agrarisch karakter en is in trek bij toeristen.

​​​
​​​​ De eerste bewoners van Lage Heide wonen sinds begin 2016 in hun nieuwe woningen.
​​

Dommelen

Bij het horen van de naam Dommelen denken de meeste mensen direct aan Dommelsch bier. Niet zo vreemd, want de Dommelsche Bierbrouwerij is al sinds de achttiende eeuw nauw met Dommelen verbonden. Sinds 1970 is het dorp uitgebreid met verschillende nieuwe wijken. Met de Dommelse bossen om de hoek, is het hier prettig wonen voor jong en oud.

Valkenswaard: feiten en cijfers

  • Oppervlakte: 56,49 km²
  • Inwoners: 30.337
  • Bevolkingsdichtheid: 562 inw./km²
  • Woonbedrijf: 600 woningen