Volop in beweging

Tongelre ligt aan de oostkant van Eindhoven en werd in 1920 aan Eindhoven toegevoegd. Anno nu is Tongelre een gevarieerd stukje Eindhoven, met oude arbeidersbuurten, fraaie beschermde stadsgezichten en moderne nieuwbouw. Het district is volop in beweging, terwijl veel herinnert aan het agrarische verleden.

 

In ons woningaanbod vindt u alle onze vrijgekomen woningen in Tongelre. Vindt u hier een woning die bij uw wensen past, dan kunt u direct reageren!

​​​
​​​​ Het Podium in Doornakkers, met nieuwe woningen, winkels en een SPIL-centrum.
​​

Tongelre bestaat grofweg uit twee wijken: Oud-Tongelre en De Laak. ’t Hofke is de oorspronkelijke dorpskern van Tongelre. Hier staan de neogotische Martinuskerk, met zijn nooit afgebouwde torens, en het voormalige gemeentehuis. In de buurt zijn een paar langgevelboerderijen te vinden. Samen met de Collse Watermolen en het vele natuurschoon geven ze een goede indruk van hoe het er hier vroeger uitzag. Lang geleden was Tongelre een arm boerendorp, maar met de komst van thuiswevers en weverijen kwam er enige welvaart. De opening van het Eindhovens Kanaal in 1846 bracht nog grotere veranderingen. Rond het kanaal vestigden zich industriële bedrijven zoals Campina en DAF.

 

De Laak

De buurten Villapark en Lakerlopen vormen samen de wijk De Laak.

 

 • Het Villapark is uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht. Met de bouw van Villa De Laak nam Anton Philips in 1907 het initiatief voor de ontwikkeling van een villapark. Andere fabrikanten en de welgestelde middenstand volgden zijn voorbeeld. Na 1916 werd het oostelijk deel van deze wijk bebouwd.

 

 • ​​​
  ​​​​ Impressie van het nieuwe Haagdijk in Lakerlopen.
  ​​
  Het aangrenzende Lakerlopen is van oudsher een volksbuurt. Er is veel veranderd nadat de buurt eind jaren 90 de status van ‘impulsbuurt’ kreeg. Van de sociale woningbouw uit de jaren 20 zijn nog enkele beeldbepalende gebouwen over, zoals het poortgebouw aan de Van Dijckstraat. In Lakerlopen wordt gewerkt aan een vernieuwde buurt, waar iedereen zich thuis voelt. Een rustige, groene stadswijk met gezellige pleintjes en volop ruimte om te wandelen en te spelen. Met het opgeknapte winkelcentrum Haagdijk om de hoek.

 

Oud-Tongelre

District Tongelre is volop in beweging. De ontwikkelingen zijn duidelijk te zien in de wijk Oud-Tongelre, maar het authentieke karakter van Tongelre blijft behouden.

 

 • ’t Hofke vormt de kern van de wijk Oud-Tongelre. Verder vindt u in deze wijk een paar villabuurten rond de recreatiegebieden de IJzeren Man en de Karpendonkse Plas, en enkele oude arbeidersbuurten zoals Het Busselke en Doornakkers.

 

 • ​​​
  ​​​​ De wijk Geestenberg
  ​​
  Geestenberg is een gemengd en levendig stukje Eindhoven. Typerend is de bijzondere architectuur, net zoals de sterke sociale samenhang tussen de bewoners.  U vindt hier huur- en koopwoningen, maar ook veel ondernemers hebben er hun plek gevonden. Om ervoor te zorgen dat deze bijzondere wijk aantrekkelijk blijft voor huidige en nieuwe bewoners, startte Woonbedrijf in 2013 een groot project voor duurzaam onderhoud aan haar huurwoningen. In ‘Expeditie Geestenberg’ trekken huurders en eigenaars samen op om de wijk verder te ontwikkelen.

 

 • ​​​
  ​​​​ Bewoners vieren dat de nieuwe IQ-woningen in Tongelresche Akkers klaar zijn.
  ​​
  In de nieuwe wijk Tongelresche Akkers, naast de buurt Urkhoven, verrijzen steeds meer woningen. De Toeloop is het nieuwe centrum dat Doornakkers en Tongelresche Akkers verbindt. Naast winkels en appartementen vindt u hier een SPILCentrum, waar spelen, integreren en leren samenkomen. Het centrum biedt plek aan een basisschool, een kinderopvang, een sportzaal, de Buurtinfowinkel, een consultatiebureau en een buurtontmoetingsruimte. Zo vormen de buurten Doornakkers West en Oost en Tongelresche Akkers samen één wijk. 

 

Tongelre: feiten en cijfers

 • Oppervlakte: 947 ha
 • Inwoners: 19.680
 • Bevolkingsdichtheid: 2.200 inw./km²
 • Woonbedrijf: 3.363