​Wijkontwikkeling & sociale initiatieven

Schuttersbosch is een prachtige wijk in Stratum: groen en sociaal, een erfgoed, boordevol Philipshistorie en met karakteristieke, houten woningen. Woonbedrijf werkt al jaren gaandeweg aan vernieuwing en ontwikkeling van de wijk. Zorg voor onze (oudere) huurders, behoud van de charme van de wijk en het ondersteunen van sociale initiatieven staan hierbij centraal.

 

Mix van jong en oud

Schuttersbosch is oorspronkelijk een Philipswijk. Een deel van de bewoners woont hier al sinds het ontstaan van de wijk. Bijzonder, want hierdoor is de historie van de wijk nog voelbaar. Maar ook steeds meer jonge mensen gaan in Schuttersbosch wonen. Er ontstaat een mooie mix van jong en oud.

 

Naast de rust en het groen vinden bewoners juist deze mix tussen jong en oud erg prettig. Dat is ook te merken aan de betrokkenheid. Betrokkenheid bij de wijk én betrokkenheid naar elkaar.

Bewoner Piet Eiff

Al bijna 30 jaar is Piet Eiff voorzitter van de bewonerscommissie. “Toen we hier in 1957 kwamen wonen, heerste er een groot gevoel van saamhorigheid. Iedereen kende elkaar en we deden veel samen. Er is in 60 jaar veel veranderd. Gezinnen gingen weg en er kwam veel leeg te staan. Gelukkig geeft Woonbedrijf deze huizen nu een tijdelijke andere bestemming. Zoals voor zorgatelier Pinokkio en ’t Schutterke!”, straalt Piet. “We hadden al lang de wens voor een centrale ontmoetingsplek. En mooi dat het is geworden!”

 

Hoe ziet de wijkontwikkeling eruit?

Philips plaatste zo’n 60 jaar geleden houten woningen die snel in elkaar te zetten zijn: ‘Oostenrijkers’ en ‘Belgen’. Deze tijdelijke woningen waren een snelle oplossing voor het tekort aan woningen. In de jaren ’90 waren deze aan het einde van hun levensduur. Woonbedrijf besloot de woningen te vervangen door nieuwe Oostenrijkers en Belgen op het moment dat een huurder de woning verliet. Zo wilden we gaandeweg alle woningen vervangen door nieuwe huur- en koopwoningen.

​​​
​​​​ Verschillende woningen in Schuttersbosch
​​
​​​
​​​​ Belgische woning in Schuttersbosch
​​

 

 

Maar tijdens de vastgoedcrisis trok de projectontwikkelaar zich terug. En sinds kort mag Woonbedrijf door nieuwe wetgeving geen woningen meer bouwen om te verkopen. De bouw van nieuwe woningen stopte en er kwamen steeds meer lege kavels. Bewoners van Schuttersbosch voelden zich daardoor minder veilig en de lege plekken werden gebruikt als dumpplek voor afval.

 

Daarom ging Woonbedrijf met de bewoners in gesprek om te zoeken naar oplossingen. Die oplossing kwam er: verkoop van lege kavels aan particulieren… én door leegkomende oude woningen een tijdelijke invulling te geven.

 

Tijdelijke huurders in Schuttersbosch

Koj Koning is districtsmanager bij Woonbedrijf: “We zijn gestopt met het standaard slopen van de oude huizen. De leefbaarheid van Schuttersbosch staat voorop. Is een huis écht te oud en gevaarlijk, dan blijft sloop noodzakelijk. Maar als het even kan, dan zoeken we naar een tijdelijke invulling. We verhuren de woning dan aan mensen of organisaties die iets bijdragen aan de directe buren of de buurt.

 

Mooie voorbeelden zijn Inge Vlasman met haar museum ’t Schutterke en stichting Zorgatelier Pinokkio. Maar er zijn ook woningen die tijdelijk verhuurd worden aan mantelzorgers of aan mensen met bouwplannen, die hier ter overbrugging wonen. Al deze mensen brengen iets positiefs. En daar zijn de buurtbewoners én wij erg blij mee.”

​​​
​​​​ Een bewoner en 'haar' verhaal
​​
​​​
​​​​ Inge Vlasman
​​

 

 

Meer bijzondere,  tijdelijke huurders:

’t Schutterke
Stichting Zorgatelier Pinokkio
Betrokken bewoners

 Bewoner Eeke van der Weij

“Wij kwamen hier door Philips met ons gezin terecht. We kregen vier kinderen. Het huis werd te klein en we moesten verhuizen,” vertelt Eeke van der Weij. “Toen we ontdekten dat er nieuwe huizen gebouwd werden, hebben we direct geïnformeerd. En nu zijn we al weer bijna twaalf jaar met veel plezier terug in Schuttersbosch.”

 

Verkoop van lege kavels

In bet oostelijke deel van Schuttersbosch verkopen we uiteindelijk alle woningen en kavels die vrijkomen. Particulieren kunnen hier zelf een woning bouwen. We verkopen niet alles tegelijk, om te voorkomen dat de wijk te veel last heeft van het bouwen. Koj: “In gesprek met bewoners kijken we aan welke voorwaarden de nieuw te bouwen woningen moeten voldoen, om goed te passen bij de look & feel van Schuttersbosch.”

 

Interesse in een kavel? Neem dan contact op met makelaar Van Engelen de Wilde, via 040-222 3 777 of info@vanengelendewilde.nl.

 

Toekomst van Schuttersbosch

In het westelijke deel van Schuttersbosch hebben we nog een groot aantal huurwoningen. De bewoners van deze woningen mogen er zo lang als zij willen blijven wonen. Veel van deze mensen wonen hier al tientallen jaren! We vinden het belangrijk dat ze dit met veel plezier doen. Daarom betrekken we hen volop bij de ontwikkelingen in de wijk.

 

Samen zorgen we ervoor dat het karakter van de wijk blijft. De historische kenmerken, het groen en de sociale betrokkenheid worden heel erg gewaardeerd door de bewoners, de gemeente en door Woonbedrijf. De typische look & feel van Schuttersbosch bewaren we met zorg.

 

Ook wordt Schuttersbosch een mooie mix van 'tijdelijke' en 'permanente' bewoners. En van jong en oud. Koj: “Mijn droom voor Schuttersbosch is dat de wijk een verjonging krijgt. Nieuwe, jonge bewoners zijn een verrijking voor de buurt. Samen met de huidige bewoners worden zij de nieuwe toekomst van Schuttersbosch.”

Woningen in Schuttersbosch: cijfers (juni 2016)

  • 151 huurwoningen
  • 99 koopwoningen
  • 109 lege kavels
  • 41 kavels te koop, waarvan
  • 28 kavels in optie, waarvan 6 met getekend koopcontract
  • 9 tijdelijke bewoners, waarvan 2 organisaties

 

Niet alle lege kavels staan te koop, omdat we de verkoop verspreiden over de tijd. Zo beperken we de overlast van het bouwen van nieuwe woningen. Ook onderzoeken we de mogelijkheden om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen in Schuttersbosch.