​Van Dommel tot Science Park

De gemeente Son en Breugel is verrassend veelzijdig. De twee kerkdorpen worden gescheiden door de Dommel, met Son aan de linker- en Breugel aan de rechteroever van de rivier. Naast veel natuurschoon vindt u hier een gezellig winkelcentrum en volop horeca. Meubelplein Ekkersrijt trekt zelfs bezoekers uit de verre omgeving.

 

Zoekt u een woning in Son en Breugel? Zodra een van onze woningen in Son en Breugel vrijkomt, vindt u deze terug in ons woningaanbod en kunt u direct reageren!

 

De beroemde schilder Pieter Brueghel de Oude kwam uit Breugel en legde in de zestiende eeuw de welvarende streek vast op het doek. De Tachtigjarige Oorlog maakte een eind aan die welvaart. Omdat de brug over de Dommel van groot belang was als verbindingsweg, vonden hier veel gevechten plaats. Met alle gevolgen van dien. Pas in de twintigste eeuw nam de bevolking weer toe. 

 

Impuls voor de leefbaarheid

Inmiddels is Son en Breugel een geliefde woongemeente, mede dankzij het prachtige natuurschoon in de buurt. Tegelijkertijd vormt Science Park Eindhoven op bedrijventerrein Ekkersrijt een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor studenten, onderzoekers en ondernemers. Lange tijd liep het tracé van de N265 richting Eindhoven dwars door Son. Deze drukke weg bepaalde het beeld van het dorp. Door de aanleg van de A50 om Son heen, verbeterde de leefbaarheid in het dorp. De voormalige hoofdweg is nu bestemd voor plaatselijk verkeer.

 

  • De komst van de A50 vormde de aanleiding om het centrum van Son flink op te knappen. De twee tunnels uit de jaren 60 onder de provinciale weg zijn verdwenen, het gebied rond de Nieuwstraat werd opnieuw ingedeeld en langs de Hendrik Veenemanstraat verschenen nieuwe woningen. Ook het Raadhuisplein en het 17 Septemberplein zijn opgeknapt en het Dommelpark is prachtig geworden.

 

  • De Breeakker, een arbeiderswijk die rond 1960 werd gebouwd voor medewerkers van Philips, werd ook gerenoveerd. Een positieve ontwikkeling waar Woonbedrijf nauw bij betrokken was.

 

  • 't Harde Ven is eveneens in de jaren 60 gebouwd. De wijk ligt in een bosrijke omgeving, net ten noorden van het centrum. Hier vindt u voornamelijk woningen met een verdieping en een plat dak.

 

  • Aan de noordkant van Son vindt u De Gentiaan: een mooie woonwijk met veel twee-onder-een-kapwoningen, gesitueerd in hofjes. De bouw startte in de tweede helft van de jaren 60. Later volgde de uitbreiding De Gentiaan-Noord. De buurt kent verschillende voorzieningen, zoals twee basisscholen, een supermarkt en een benzinestation.

 

  • Ten noorden van De Gentiaan ligt de nieuwe wijk Sonniuspark met een mix van koopwoningen, sociale huurwoningen en appartementen. Ook ’t Zand is een nieuwbouwwijk waar wonen en natuur op mooie wijze samenkomen.

 

  • Breugel is wat kleiner dan buurdorp Son. Hier wonen een kleine 5.000 inwoners, voornamelijk in het centrum en de wijken 't Eigen en Hoogstraat. Het buitengebied van Breugel telt ongeveer 200 woningen.

Son en Breugel: feiten en cijfers

  • Oppervlakte: 26,51 km²
  • Inwoners: 16.241
  • Bevolkingsdichtheid: 624 inw./km²