Van ijzertijd tot High Tech Campus

District Gestel ligt in het zuidwesten van Eindhoven en bestaat uit drie grote woonwijken. De kern van dit stadsdeel is het lintdorp Gestel. Aan de oostkant stroomt de Dommel door een gevarieerd stadspark: de Genneper Parken. Een mooi contrast met de nabijgelegen High Tech Campus.

 

Zoekt u een woning in Gestel? Houd ons woningaanbod in de gaten en reageer direct op alle vrijgekomen woningen! In Gestel komen regelmatig nieuwe woningen vrij.

​​​
​​​​ Knutselmiddag in de Straatkamer Oude Spoorbaan.

De Dommel, de Gender en de Tongelreep – drie karakteristieke beken – bepaalden tot het begin van de vorige eeuw het karakter van dit gebied. Lang was het hier te drassig om te bouwen. Alleen langs de hoger gelegen Hoogstraat werden wat huizen gebouwd. Zo ontstond een lintdorp rond de Sint-Lambertuskerk. Later leidde de aanwezigheid van schoon stromend water tot de vestiging van textielfabrieken en blauwververijen. Nog steeds herinnert de bijnaam van de Gestelse bewoners hieraan: Blauwbuiken. Vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw verrezen de huidige stadswijken: Rozenknopje, Oud-Gestel en Oud Kasteel.

 

Rozenknopje

De wijk Rozenknopje ligt rond de Hoogstraat, dicht tegen het centrum aan. De naam van de wijk verwijst naar de voormalige herberg op de splitsing van de Hoogstraat en de Gestelsestraat, waar nu nog altijd een café is gevestigd. De wijk bestaat uit drie buurten:

 

 • Schrijversbuurt
 • Oude Spoorbaan
 • Hagenkamp


De Schrijversbuurt ligt ten oosten van de Hoogstraat. Deze mooie buurt uit de jaren 20 was de eerste stadsuitbreiding richting Gestel. De Oude Spoorbaan ligt in het midden van de wijk, terwijl Hagenkamp aan het district Strijp grenst. Deze buurt kwam na de Tweede Wereldoorlog tot stand.

 

Oud-Gestel

Ook de wijk Oud-Gestel ontstond in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Een gemêleerde wijk met zes verschillende buurten:

 

 • Beemden
 • Bennekel
 • Blaarthem
 • Genderdal
 • Gennep
 • Rapelenburg
​​​
​​​​ De nieuwe woningen in de Aireywijk in Genderdal voor groene huurders.
​​

Elke buurt heeft een eigen gezicht: van de traditionele arbeidersbuurt Bennekel tot het groene en waterrijke Gennep. Het zuidelijke Beemden kreeg met de komst van de High Tech Campus in 2007 een hypermoderne uitstraling. Hier vindt u een grote verscheidenheid van hightechbedrijven die werken aan de ontwikkeling van de nieuwste technologieën. Van idee tot prototype en kleinschalige productie. De campus biedt moderne voorzieningen voor duizenden technici van ruim vijftig verschillende nationaliteiten.

Oud Kasteel

​​​    ​​

In de jaren 70 ontstond de wijk Oud Kasteel rond winkelcentrum Kastelenplein. Hier springt de Anwar-E-Medina Moskee met haar koperen koepel direct in het oog. De wijk bestaat uit de buurten:

 

 • Genderbeemd
 • Hanevoet
 • Ooievaarsnest

 

Oud Kasteel ligt aan de westkant van Eindhoven. De snelweg A2 scheidt de wijk van Veldhoven.

 

Genneper Parken

​​​
​​​​ Samen tuinieren in de Tineltuin in de wijk Bennekel
​​

In het oosten van Gestel vindt u een complex van sportvoorzieningen en natuurgebieden: de Genneper Parken. Hier meanderen de Dommel en Tongelreep door een prachtig heempark, met in het midden de oude Genneper watermolen, die zo vaak door Vincent van Gogh geschilderd is. Verderop ligt het Eindhoven Museum: een archeologisch openluchtmuseum met de ijzertijd en de middeleeuwen van Brabant als thema. Maar ook de sportliefhebber komt hier aan zijn trekken! Het Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep is een groot en veelzijdig complex voor recreanten. En in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion vinden regelmatig grote internationale zwemevenementen plaats. Wie meer van schaatsen houdt, kan in de winter terecht in IJssportcentrum Eindhoven.

Gestel: feiten en cijfers

 • Oppervlakte: 954 ha
 • Bevolkingsdichtheid: 2.800 inw./km²
 • Woonbedrijf: 3.482 woningen