Het stralende middelpunt van de Lichtstad

Een bruisende binnenstad, de industriële architectuur, het innovatieve design en de gezellige pleinen en straatjes vol cafés, terrasjes en restaurants: het centrum van Eindhoven brengt alle karakteristieke kenmerken van de stad bijeen. Waar inwoners uit alle wijken en buurten zich mengen met toeristen van ver weg en vlakbij. Een plek waar bezoeken verandert in beleven.

 

Zoekt u een woning in Eindhoven centrum? Houd ons woningaanbod in de gaten voor vrijgekomen wonen.

 

De gemeente Eindhoven ontstond in 1920 door een fusie van de oorspronkelijke gemeente Eindhoven – de huidige binnenstad – en de omliggende gemeenten Strijp, Woensel, Gestel, Tongelre en Stratum. In de Tweede Wereldoorlog is het oude centrum van Eindhoven door bombardementen bijna geheel verloren gegaan. Gebouwen en fabriekshallen uit de jaren 20 en 30 die wel behouden zijn, wisselen elkaar nu af met moderne architectuur en innovatief design.

 

Beste Binnenstad van Nederland

Het centrum van Eindhoven is continu aan vernieuwing onderhevig. Nieuwe gebouwen als Piazza, De Blob en het ART Hotel rijzen van de grond, waar oude (industrie)panden worden gerenoveerd en een nieuwe bestemming krijgen. Combineer dit met de ongekende dynamiek, de goede bereikbaarheid en de prettige leefbaarheid, en het is opeens duidelijk waarom Eindhoven van 2011 tot 2013 maar liefst drie keer op rij de prijs voor Beste Binnenstad van Nederland won.

 

Eindeloos stappen en shoppen

Hoewel het centrum in vele vormen van vermaak voorziet, blinkt het overduidelijk uit in twee voorzieningen: winkelen en uitgaan. In de brede winkelstraten vindt u vrijwel alle nationale en internationale winkelketens, afgewisseld met kleinere boetiekjes en speciaalzaken. Op zoek naar iets bijzonders? Neem dan ook eens een kijkje in De Bergen en Gestel. Als de avond valt, hoeft u zich evenmin te vervelen. Het centrum is rijk aan restaurants en cafés. Een avondje stappen? Dan is Stratumseind natuurlijk the place to be. De langste uitgaansstraat van Nederland huisvest zo’n vijftig kroegen en clubs; in de Lichtstad wordt het nooit écht donker.

 

DNA vol design en technologie

Eindhoven heeft zich ontwikkeld tot een van de meest toonaangevende Europese steden op het gebied van technologie, kennis en design. Vele internationale hightechbedrijven van topniveau zijn gevestigd in Eindhoven en de TU/e, Fontys Hogescholen en de Design Academy trekken studenten uit de hele wereld. Dit design-DNA is in het hele centrum zichtbaar, zoals bij de oude Philipsfabriek de Witte Dame, en aangrenzend aan het centrum in Strijp S. Deze oude industriebuurt is nu een van de hipste woon-, werk- en feestplekken van Nederland.

 

Altijd wat te doen

Het avontuurlijke karakter van het centrum blijkt eens te meer uit de vele festivals en evenementen die hier plaatsvinden. Ieder weekend is er wel wat te beleven, met absolute hoogtepunten als de Dutch Design Week, de enorm populaire lichtkunstexpositie Glow en hét Eindhovense festival dat technologie, kunst, design en muziek combineert: STRP.

 

Weten wat er gebeurt in het centrum van Eindhoven? In ons buurtnieuws en in de buurtzaken leest u er alles over.

Centrum: feiten en cijfers

  • Oppervlakte: 263 ha 
  • Inwoners: 5757
  • Bevolkingsdichtheid: 2.200 inw./km²